Ce semnificație au simbolurile de pe etichetele hainelor?

Eticheta Instructiune Descriere
Nu spala Nu spăla Articolele marcate astfel nu trebuie spălate. Acestea pot fi sensibile la orice tip de umezire sau nu pot fi spălate într-o maşină de spălat obişnuită, din cauza dimensiunii lor.
Spala de mana Spălare manuală Spală manual la o temperatură a apei între 30° C şi maximum 40° C, în funcţie de respectivul articol. Mai întâi dizolvă detergent în multă apă. Lasă articolele să plutească în soluţie şi agită-le cu atenţie. Nu freca, nu trage sau răsuci. Apoi, clăteşte bine articolele, scurge apa cu grijă şi netezeşte-le. Tratează articolele colorate şi sensibile rapid şi nu le lăsa umede.
Spala la 30 grade Spălare rufe fine la 30°C Ciclu de spălare, de exemplu, pentru haine închise la culoare din bumbac, poliester, amestec de fibre etc. Alege un program de spălare corespunzător.
Spala la 40 grade Spălare rufe colorate la 40°C Ciclu de spălare, de exemplu, pentru haine închise la culoare din bumbac, poliester, amestec de fibre etc.
Spala la 60 grade Spălare rufe colorate la 60°C Articolele colorate care nu trebuie spălate la temperatură de fierbere, de exemplu, din bumbac, modal, poliester şi materiale mixte.
Spala la 95 grade Spălare cu fierbere Articole din bumbac sau in, albe, care pot fi fierte. Umple tamburul complet. Setează un program de spălare corespunzător (ciclu normal de spălare). Pre-tratează petele dificile.
Spalare usoara la 30 grade Spălare uşoară la 30°C Pentru articole, de exemplu, din modal, vâscoză, poliacril, poliester şi poliamidă. Redu cantitatea de rufe. Alege un program de spălare corespunzător. Evită centrifugarea sau seteaz-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.
Spalare usoara la 40 grade Spălare uşoară la 40°C Rufe fine, de exemplu, din modal, vâscoză, fibre sintetice (poliacril, poliester şi poliamidă). Redu cantitatea de rufe. Selectează un program de spălare corespunzător. Pre-spală numai materialele foarte murdare. Evită centrifugarea sau seteaz-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.
Spalare usoara la 60 grade Spălare rufe colorate la 60°C Spălare "uşoară" a textilelor colorate: redu volumul rufelor. Tamburul nu trebuie să fie mai plin de două treimi. Setaţi programul de spălare corespunzător (spălare atentă). Pre-spală numai dacă textilele sunt foarte murdare. Evită centrifugarea sau seteaz-o pentru perioade scurte, pentru a minimiza riscul de şifonare.
Spalare foarte blanda 30 grade 30° Spalare foarte blanda Spalare foarte blanda, la maximum 30° C. Redu substantial cantitatea de rufe.
Spalare foarte blanda 40 grade 40° Spalare foarte blanda Spalare foarte blanda, la maximum 40° C. Redu substantial cantitatea de rufe. Maxim 1/3 din capacitatea uvei masinii de spalat sa fie umpluta cu rufe.
Nu calca Nu călca Pot apărea schimbări ireversibile dacă se foloseşte fierul de călcat.
Calca la max 110 grade Calcă la temperatura maximă de 110°C Corespunde setării "Poliacril, poliamidă (nailon), acetat": dacă este necesar, articolele lucioase sau sensibile la presiune vor fi călcate cu o cârpă deasupra sau pe dos. Atenţie la folosirea fiarelor de călcat cu aburi (de obicei, călcaţi fără aburi). Nu deformaţi.
Calca la max 150 grade Calcă la temperatura maximă de 150°C Corespunde setării "lână/mătase/poliester/vâscoză": calcă sub o cârpă uşor umezită. Se poate folosi un fier de călcat cu aburi. Evită apăsarea puternică. Nu deforma articolul.
Calca la max 200 grade Călcă la temperatura maximă de 200°C Corespunde setării "Bumbac/in"; călcaţi umed; tratează, şi dacă este necesar, umezeşte; articolele lucioase sau sensibile la presiune trebuie călcate cu o cârpă deasupra sau pe dos. Se va folosi un fier de călcat cu aburi.
Nu usca in uscator Nu usca în uscător Articole care nu pot fi uscate în uscător
Uscare usoara Proces de uscare uşoară Este necesară atenţie când se usucă în uscător. Alege procesul uşor, cu acţiune termală redusă (temperatură, durata tratamentului).
Proces de uscare normal Proces de uscare normal Uscarea în uscător este posibilă în condiţii de încărcare normală, fără limitări.
Curatare chimica _1 Nu curăţa chimic - Nu este permisă curăţarea uscată profesională
- Nu folosi produse de îndepărtare a petelor care conţin solvenţi.
Curatare chimica _2 Nu se poate curata  
Curatare chimica _3 Curăţare uscată profesionistă cu: percloroetilen, hidrocarburi (benzine grele) - Proces de curăţare normal, fără restricţii
- Produsele din comerţ pentru îndepărtarea petelor pot fi folosite cu câteva restricţii. Se recomandă efectuarea unui test prealabil pe o parte ascunsă a articolului.
Curatare chimica _4 Curăţare uscată profesionistă cu: hidrocarburi (benzine grele) - Proces de curăţare normal, fără restricţii
- Nu se vor folosi produsele din comerţ pentru îndepărtarea petelor pe bază de solvent.
Curatare chimica _5 Se spala numai profesionist  
Curatare chimica _6 Curăţare uscată profesionistă cu: percloroetilen, hidrocarburi (benzine grele) - Proces uşor de curăţare cu limitarea stringentă a umidităţii adăugate şi/sau a acţiunii mecanice şi/sau a temperaturii
- Produsele din comerţ pentru îndepărtarea petelor pot fi folosite cu câteva restricţii. Se recomandă efectuarea unui test prealabil pe o parte ascunsă a articolului.
Curatare chimica _7 Curăţare uscată profesionistă cu: hidrocarburi (benzine grele) - Proces de curăţare uşor cu limitarea stringentă a umidităţii adăugate şi/sau a acţiunii mecanice şi/sau a temperaturii.
- Nu se vor folosi produsele din comerţ pentru îndepărtarea petelor pe bază de solvent.
Curatare chimica _8 Se spala si profesionist  
Inalbire_1 Nu înălbi Triunghiul cu o cruce diagonală (Crucea Sfântului Andrei) indică faptul că înălbirea nu este permisă. Folosiţi numai detergent fără clor.
Inalbire_2 Este permis orice înălbitor Triunghiul gol este simbolul înălbirii cu clor şi oxigen.
Inalbire_3 Este permis numai inalbitor pe baza de oxigen.