Efectele caniculei asupra stării de sănătate: cum ne putem proteja?

Efectele caniculei asupra stării de sănătate: cum ne putem proteja?

Urmează o  perioadă cu  temperaturi ridicate și un indice de disconfort termic (indicele temperatura-umezeala - ITU) ridicat, care pot să determine efecte negative asupra sănătății, mai ales pentru persoane care depun un efort fizic considerbil la locul de muncă. Pe străzile cu asfalt încins și printre blocurile ce radiază căldură, chiar şi cel mai sănătos organism poate să cedeze. Fără o hidratare corespunzătoare, care să menţină temperatura corpului în jur de 37°C, pot apărea crampele de căldură, insolaţie, epuizare sau şoc hipertermic.

Crampele de căldura apar la nivelul abdomenului, braţelor, membrelor inferioare, mai ales atunci când transpirăm abundent în timpul unor activităţi fizice solicitante. În aceste condiţii, orice activitate fizică ar trebui sistată, iar persoana respectivă va intra în repaus într-un loc răcoros. Activităţile fizice intense pot fi reluate după mai multe ore, când canicula s-a mai potolit.

Este recomandat consumul de lichide precum apă, sucuri de fructe naturale sau de băuturi ce conțin minerale și vitamine (Ca, Mg, Zn, vitamina C). Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, este necesar consultul medical.

Epuizarea cauzată de temperaturile ridicate apare după câteva zile de călduri excesive şi se manifestă prin somnolenţă, senzaţia de slăbiciune şi oboseală, somn agitat sau insomnie. Aceste stări pot fi combătute prin odihnă și repaus în locuri răcoroase, consumul lichidelor, iar dacă simptomele continuă va fi solicitat ajutorul medicului.

Insolația este dată de expunerea directă şi prelungită a corpului la soare. Se manifestă prin:

  • dureri de cap violente,
  • somnolenţă,
  • greaţă
  • eventual pierderea cunoştinţei, febră şi arsuri ale pielii.

De aceea, trebuie evitată expunerea prelungită la soare, mai ales între orele 11-18. Persoana care a făcut insolaţie trebuie dusă la umbră, încercându-se răcirea corpului cu gheaţă sau apă rece, ventilaţie, administrarea unei cantităţi consistente de lichid.

Șocul hipertermic este o urgenţă medicală. Apare ca urmare a incapacităţii organismului de a-şi menţine temperatura normală, aceasta crescând repede, ajungând/depăşind 40°C.

Simptomele şocului sunt:

  • pielea este foarte caldă, roşie şi uscată,
  • dureri de cap violente,
  • dezorientare şi pierderea cunoştinţei (leşin),
  • eventual convulsii.

În acest caz va fi solicitat serviciul de urgenţe medicale. Până la sosirea acesteia, persoana ar trebui dusă la umbră, udată cu apă rece, dacă este posibil, persoanei i se face un duş rece. Fără acordarea rapidă a îngrijirilor medicale, şocul hipertermic poate fi fatal.